...............Madeleine su poznati francuski mali, spužvasti, čajni kolačići koji nalikuju školjkama....Ne tako davno, imali smo klasične vanilin madeleine, a danas imamo posebno fine i mirisne, sa dodatkom narače i glazurom od čoklade..................................
Potrebno :
za 30-tak kolačića
100 g maslaca
malo soli
sok i korica 1 naranče
3 cijela jaja (sobne temperature)
1 žumanjak
130 g šećera
130 g brašna
2 žlice gustina
1/2 žličice praška za pecivo
150 g mliječne čokolade
Postupak :
1 . Pećnicu zagrijte na 190 C. Kalup za madeleine malo zamastite maslacem, pospite brašnom, a višak otresite. Maslac otopite na laganoj vatri pa ga ostavite sa strane da se ohladi.
2 . Mikserom pjenasto istucite jaja sa šećerom (oko 4 minute). Kad je maslac hladan , lopaticom za miješanje kolača lagano ga ulijte i izmješajte sa smjesom od jaja. Dodajte sok i koricu naranče.
3 . Izmješajte suhe sastojke, brašno s praškom za pecivo i gustinom. Prosijte ga u smjesu od jaja, pa gumenom lopaticom za kolače sve zajedno dobro izmješajte.
4 . Žlicom uzimajte gotovo tijesto i punite utore u kalupu za madeleine. Nemojte ih sasvim popuniti, već do 3/4 modla jer će pečenjem dodatno malo narasti. Pecite ih 8 minuta. Pečene izvadite i ohladite na tanjuru obloženom kuhinjskim papirom.
5 . Iznad manjeg lonca s ključalom vodom, na pari otopite čokoladu. Svaki madeleine kolačić dekorativno do pola kolačića glazirajte otopljenom mliječnom čokoladom, pa ih složite na rešetku za kolače.
I do not even know how I ended up here, but I thought this
OdgovoriIzbrišipost was great. I do not know who you are but certainly you're going to a famous blogger if you are not already ;) Cheers!
Here is my website :: why consolidate student loans
Nedavno sam intenzivno razmišljala da radim madeleine i onda sam skroz zaboravila na njih. A vidi slučajnosti, sad me ti podsjećaš :D Izvrsno izgledaju i mislim da su mi zapele za oko baš zato što si dodala čokoladu :)
OdgovoriIzbrišiMeni je ovo baš jedan odličan i brz kolačić s nebrojeno mogućih varijacija izvedbe. Ali baš baš onako izmješaš te sastojke za čas , zagriješ pećnicu, napuniš kalupiće i to je to! Odličan, slijedeći put mi je u planu s čokoladom u biskvitu..Hvala Anja!
IzbrišiIzgledaju odlično! Malo me čudi da u receptu nema nimalo šećera?
OdgovoriIzbrišiCookandplay - Kako ne, jako lijepo piše da se jaja pjenasto miksaju sa šećerom, a piše i količina šećera koja je potrebna....svejedno hvala!
IzbrišiBaš su simpatične ovako umočene u čokoladu.
OdgovoriIzbrišiHvala Irena!
IzbrišiNajlepše madlene koje sam ikad probala.Ispale su mi savršeno!
Izbrišihttp://sweetandsalty-irena.blogspot.com/2012/12/vasi-recepti-u-mojoj-kuhinji.html
Naranča i čokolada-odlična kombinacija!
OdgovoriIzbrišiJako volim ove kolačiće i super mi je ova verzija sa naračom i umočene u čokoladu. Breskvice su mi već na listi za isprobavanje, dodajem i ove kolačiće. Posebno lijepo izgledaju !
OdgovoriIzbrišiSviđa mi se, volim kombinaciju naranče i čokolade.
OdgovoriIzbrišikrasno izgledaju! kombinacija čokolade i naranče je za mene uvijek pun pogodak
OdgovoriIzbrišiDivni su, uvjerena sam i jako fini ;)
OdgovoriIzbrišiOvo izgleda super...mogu li se kalupi za madeleine nabaviti u zg? :)
OdgovoriIzbrišiHvala Jelena, na žalost nisam ih u Zagrebu niti igdje u Hrvatskoj vidjela da se mogu kupiti..Ja sam svoj kalup, originalni, sa slojem "nonstick" - da se ne lijepe, naravno novi, kupila preko e-baya. Čekala sam ga nekih mjesec dana i platila sve skupa s poštarinom 100-tinjak kuna..
OdgovoriIzbrišiHvala ti još jednom!
Hvala ti na odgovoru! :) I mislila sam da si ih nabavila preko e-baya, kasno sam se sjetila da bih te kolačiće radila za Božić...inače,ako još nekog zanima, u međuvremenu sam našla naš webshop koji drži kalupe za "mini madeleine": http://www.dora-usluge.hr/dora/index.php?page=details&prod=437&cat=46&group=9
OdgovoriIzbrišiUglavnom, čim nabavim kalup, isprobavam recept:)
Minunate! Am facut si eu! Multumesc de reteta! Anca, din IASI, ROMANIA
OdgovoriIzbriši