.
...........................Čokoladni crinkles ili kolačići još poznati kao Crno bijeli kolači odlikuju se potpunim savršenim okusom čokolade, izvana čvršćom koricom, a iznutra sasvim mekanim punjenjem. Okus čokolade zauzima glavno mjesto, pa je važno koristiti kvalitetnu tamnu čokoladu s visokim udjelom kakaa. Tjesto dobro rashladite i potpuno uvaljajte u šećerni prah tako da se ispod šećera ne vidi čokolada. Dok se bijele kuglice peku dogodi se lijepo iznenađenje, kolačići se šire, rastu i stvaraju tamne čokoladne pukotine ispod kojih se navire meko čokoladno punjenje.
Potrebno :
za oko 40-tak kolačića
225 g kvalitetne tamne čokolade ( sa najmanje 78% kakaa)
60 g maslaca
100 g šećera
2 veća jaja
225 g brašna
1 ekstrakt vanilije
1/2 žličice praška za pecivo
malo soli
1 žličica cimeta (po želji)
šećer u prahu
Postupak :
1 . Čokoladu grubo natrgajte na kockice pa je zajedno s maslacem stavite u zdjelu iznad lonca u kojem lagano ključa voda,pa na pari stalno miješajući otopite sastojke. Otopljenu čokoladu maknite s vatre i prohladite .
2 . Jaja izmiksajte sa šećerom na jačoj brzini, dok smjesa ne bude svijetla i gusta, dodajte ekstrakt vanilije i u nekoliko navrata umiješajte smjesu prohlađene otopljene čokolade.
3 . U zasebnoj posudi izmješajte suhe sastojke, brašno, prašak za pecivo, sol i po želji cimet. Umiješajte ih u smjesu od jaja i čokolade, prekrijte, a zatim pospremite u hladnjak na najmanje 3-4 sata ili po potrebi smjesa može ostati na hladnom i tokom noći. Tjesto treba biti dovoljno rashlađeno i čvrsto kako bi se lijepo oblikovalo.
4 . Pećnicu zagrijte na 170 C. Lim za pečenje prekrijte papirom za pečenje. Tjesto izvadite ih hladnjaka i rukama oblikujte loptice veličine nešto manje od veličine oraha, te ih uvaljajte u šećer u prahu tako da su kolačići potpuno prekriveni. Uvaljane kolačiće stavite na pripremljen lim za pečenje. Pecite točno 10-12 minuta (ne prepecite) dok se ne stvori površinska korica, a unutrašnjost kolača još uvijek ostane meka. Pečene kolačiće izvadite na rešetku za kolače dok se ne ohlade.
ovo je tako super!:) bravo!
OdgovoriIzbrišiVidela sam i ranije i iako nemam običaj da kekse pravim u domaćoj radinosti ovi su me privukli. Jednostavne namirnice, recept nije skup, a jako je efektan. Moraće na isprobavanje.
OdgovoriIzbrišiNado draga izgledaju savršeno!! :-))
OdgovoriIzbrišiPREKRASNI SU, KAO PAHULJICE..VEĆ DUŽE VRIJEME SU MI NA LISTI "OBAVEZNO ISPROBATI"..:)
OdgovoriIzbrišiZnam, znam,.... pravila sam ih po Dajaninom receptom i slažem se da su savršeni. A što su fotogenični.... e to je druga priča:))
OdgovoriIzbrišiPrimamljivo izgledaju! Mmmmm.... skoro da mogu da osetim miris :))
OdgovoriIzbrišiDivni su ti ovi keksici, obozavam ih upravo zbog tog mekog cokoladnog sredista a najvise prijaju kad se grickaju topli...bas su lepe slicice!:)))
OdgovoriIzbrišiUvijek su mi se svidjali kao oizgledaju ali jos nikada ih nisam pravila. Savrseno su ti ispali. Slike su predivne.
OdgovoriIzbrišiPrekrasni su ti, jednom sam ih pravila, ali sam nešto zeznula. Baš ću ih ponovit po tvom receptu.
OdgovoriIzbrišisUPER SU,ČESTO IH PRAVIM I BAS SU UKUSNO
OdgovoriIzbrišiOd svih čokoladnih keksića meni su ovi bili i ostali favoriti, prefini su. Baš su prava mala iznenađenja :) Super su ti ispali
OdgovoriIzbrišiDivni kolačići, ovo moram da isprobam
OdgovoriIzbrišiOdlično izgledaju, kad malo zahladi morat ću ih probati
OdgovoriIzbrišiOvi keksi oduševe svih, često ih radim i još nisam srela nikoga kom se nisu svidjeli. :)
OdgovoriIzbrišiTvoji izgledaju apsolutno savršeno. :)
Ja naprosto bozavam ove kolacice! Jos na fakultetu smo ih pravili i ja sam ih cesto jeo kao dorucak uz casu kefira, ne mleka kao moje kolege Amerikanci :)
OdgovoriIzbrišiOdlican recept i fotografije. Puno pozdrava
S obzirom da volim čokicu, ovo bilježim. I ja radim neke slične, jedino ne s čokoladom, pa je ovo baš super! Divno izgledaju.
OdgovoriIzbrišiPredivno Nada, baš si ih predivno napravila.
OdgovoriIzbrišija sam ih radila ima već dosta dugo ali nisu mi bili ni približno ovako lijepi. Kod tebe su baš pravi keksići prekrasnog izgleda i odličnog ukusa.
I mene su oduvek privlacili ovi keksici a nikad ih nisam pripremila... to ce se morati promeniti ;)
OdgovoriIzbrišiPredivno izgledaju tako ispuckani, a fotke su bozanstvene :)
Beautiful shaped chocolate crinkles! Would definitely try out your recipe since the last time I did this my crinkles were falling quite flat. Thanks for sharing :-)
OdgovoriIzbrišiIzgledaju jakooo ukusno i bas simpaticno, moracu da ih isprobam :)
OdgovoriIzbrišiOvo su moji favoriti što se tiče čoko keksića... Mnogo su fini i slatki, još kad pomalo ispucaju, dobiju neki rustični izgled...
OdgovoriIzbrišiMaleni ,slatki i fini.
OdgovoriIzbrišiHello! I'm from Philippines! I just started blogging about food. Please follow me and I'll follow you too! :) http://eaternalfeast.blogspot.com
OdgovoriIzbrišisavršeno izgledaju, a mora biti i da su takvog okusa!!!! mmmm....
OdgovoriIzbrišiUživala u izradi i punoći okusa
OdgovoriIzbrišihttp://dilajla-svatarica.blogspot.com/2011/10/cokloadni-crinkles.html
Ove kolačiće odavno merkam, još od kad sam ih snimila na Coolki, ali nikako da ih napravim, sad kad videh ove tvoje inspirativne, divne fotke... odmah krećem... :)
OdgovoriIzbrišiAh Nadooooooo :))))
OdgovoriIzbrišipromakao mi je receptić i sreća da ih je Dilajla pravila, pa sam ih vidjela.
Pre pre predobri su! Guštamo do maximuma! :******
http://north-gastrofusion.blogspot.com/2011/11/cokoladni-crinkles.html
ove kolacice sam vec u par navrata vidjela na raznim blogovima i bas su mi se svidjeli, a nikako da ih isprobam! tvoji fantasticno izgledaju, i tek sam sad shvatila da nisu uopce komplicirani za napraviti =)))
OdgovoriIzbrišiPredivni ,vidis bas bi ove tvoje mogla da isprobam po prvi put!
OdgovoriIzbrišiKolačići jako fino izgledaju, da li se može neka druga vrsta čokolade staviti u njih?
OdgovoriIzbriši.Nedavno sam naišla na Vaš blog i oduševila se. Odmah sam prepisala nekoliko recepata i danas isprobala ove i još jedne.Kolačići su prefini.Meni nisu tako idealno ispali kao Vama no nadam se da će sljedeći puta biti bolje.
OdgovoriIzbrišiNaime ,muči me šećer.Ne znam kako uvaljati da ostane dovoljno pa da ovako lijepo ispadnu.
Valeria,ja ću pokušati ,sljedeći put, staviti pola tamne a pola mliječne čokolade.Ne vidim zašto nebi mogla i neka druga čokolada.Istina da je kolač bolji ako je čokolada kvalitetna i sa što većim udjelom kakaa.
ja sam ih radila po ovom receptu i nisu mi se baš svi jako raspucali i nažalost šećer u prahu se nekako kao otopio, tj nestao prilikom pečenja tako da nisu izgledali tako lijepo kao tvoji. ali mi nije jasno gdje sam pogriješila. držala sam tijesto preko noći u frižideru, a kad sam radila loptice, prvo sam sve napravila a onda uvaljala u šećer i bili su kompletno prekriveni. ali da su fini, jesu :)
OdgovoriIzbrišiPrije nego ih uvaljate u šećer u prahu obavezno je uvaljati kuglice u Kristal šećer. Tada se sećer u prahu neće otopiti i keksići će biti bijeli sa smeđim pukotinama, kao na slici.
OdgovoriIzbrišiGlad to be one of many visitors on this awe inspiring website :D.
OdgovoriIzbrišiHave you ever thought about creating an ebook or guest authoring on other blogs?
OdgovoriIzbrišiI have a blog based on the same information you
discuss and would love to have you share some stories/information. I
know my audience would appreciate your work. If you're even remotely interested, feel free to send me an email.